Temná minulost druhé světové války

Zde-aktuality ze dne: 3. 2. 2024

Vyhledávání

Zde-aktuality ze dne

Rok 2023



Změny a úpravy na stránkách věnovaných podzemní továrně Richard

(Aktuality naleznete také na Facebooku)



02. 12. 2023

Pro nejnovější aktualizaci jsem si nachystal jednu zcela novou (a alespoň pro mne další lahůdku), v podobě staré a troufnu si napsat, že neznámé fotografie. Tu naleznete na částečně přepracované a doplněné stránce – Richard III. – vchod „G“.

Díky zmiňované fotografii jsem mohl částečně přepracovat i stránku v podzemí Richardu III.

Podrobný rozbor fotografie bude uveden při nejbližší aktualizaci webu.

Zároveň bych chtěl moc poděkovat všem, za zaslané příspěvky na chod webu – VELICE SI TOHO VÁŽÍM, a vím, že mohu pokračovat dál, protože máte o tento web zájem!


05. 11. 2023

Po kratší přestávce přináším novou stránku, která je zaměřena na stavby, nebo spíše místa, u kterých si stále nedovedu vysvětlit jaký byl jejich význam, či určení.

Stránku jsem nazval poněkud zvláštním názvem Divná místa. (nic lepšího mě vážně nenapadlo)


Dlouho jsem se rozmýšlel, zda ano, či ne, ale nakonec jsem se rozhodl přidat na web i možnost zaslat volitelný finanční příspěvek. Podstatné důvody naleznete na níže uvedeném odkazu.

Pokud tedy chcete přispět na chod webu o továrně Richard, můžete tak učinit na této stránce – Podpořte webové stránky TOVÁRNA RICHARD dobrovolným příspěvkem.


03. 09. 2023

A je po prázdninách :- )

Na jaře se v dubnu před areálem krematoria Litoměřice konala komentovaná prohlídka a stručné seznámení s historií Koncentračního tábora Litoměřice. Při té příležitosti jsem mohl nově nafotit některé pohledy do vnitřních prostor budovy. Některé fotografie jsem použil na nově přepracované a doplněné stránce Krematorium KT Litoměřice.


02. 07. 2023

Ještě předtím než se všichni rozjedeme na dovolené a toulání po zajímavých místech, přichystal jsem nově zpracovanou úvodní stránku na téma – Úvod do historie továrny Richard.

Teď si udělám – uděláme malou přestávku, a budeme pokračovat až po prázdninách.

Přeji krásné prožití dovolených!


03. 06. 2023

Než se pustím do představení dnešní aktualizace, mám pár fotografií z míst, kterým jsem se věnoval v nedávné minulosti.

Dva měsíce jsem byl trošku zaneprázdněn, a nedostal jsem se na potulku do míst, od kterých se prostě nedokážu odpoutat. A tak konečně dnešní dopoledne tedy bylo ve znamení obhlídky – co je kde nového…


Zastavení první – přístupová cesta k CD

Na přístupové cestě je stále (nebo znovu), bahnité jezírko, které oproti poslední návštěvě prorůstají traviny.Na přístupové cestě je stále (nebo znovu), bahnité jezírko, které oproti poslední návštěvě prorůstají traviny.
Na přístupové cestě je stále (nebo znovu), bahnité jezírko,
které oproti poslední návštěvě prorůstají traviny.


Důvod, anebo spíše původ vody, není potřeba složitě hledat. Zřetelný pramen zurčí na konci betonové podlahy před vchodem. Místo odtokové strouhy si našel místo vnitřkem původního kolejového lože.
Důvod, anebo spíše původ vody, není potřeba složitě hledat.
Zřetelný pramen zurčí na konci betonové podlahy před vchodem
Místo odtokové strouhy si našel místo vnitřkem původního kolejového lože.



Zastavení druhé – okolí vrtu ČT

Cesta k vrtu je rozježděná a navezené další hromady hlíny ze sutí jsou známkou, že určitá podoba zásypu místa stále pokračuje.Okolí dnes již zavezeného vrtu, přesto poměrně zřetelně naznačuje, že pokles zásypu v určité míře stále pokračuje…
Cesta k vrtu je rozježděná a navezené další hromady hlíny ze sutí jsou známkou, že určitá podoba zásypu místa stále pokračuje.
Okolí dnes již zavezeného vrtu, přesto poměrně zřetelně naznačuje, že pokles zásypu v určité míře stále pokračuje…


A teď již samotná aktualizace stránek.

Na měsíc červen, jsem vložil přepracovanou a doplněnou stránku, která patří do sekce „Stavby na povrchu“ Stránka mapuje vše, co se týká přívodu pitné vody, pro továrnu Richard a její název je: Nádrže na pitnou vodu.


05. 05. 2023

Při poslední aktualizaci stránek jsem se věnoval vchodům do podzemí Richard I. Ani dnes to nebude jiné. Tentokrát jsem zcela „překopal“ a doplnil stránku, která mapuje, na první pohled tak jednoduchou otázku – Jak vlastně vypadal vchod C/D?


01. 04. 2023

Jak jsem již při poslední aktualizaci naznačil, přineslo zavezení vrtu ČT, alespoň jednu optimistickou zprávu – vyčistila se část před vstupním portálem C/D, do Richardu I. Takže jsem mohl pořídit nové fotografie a ruku v ruce s tím nově upravit a doplnit stránku – Richard I – vchody A/B a C/D.


01. 03. 2023

Po pár měsících se ještě jednou vrátím k vrtu ČT. Vzhledem k tomu, že to s vrtem dopadlo, tak jak to dopadlo, jsem upravil a doplnil stávající stránku o nejnovější fotografie. Současně s tím – aby bylo možné porovnávat, jsem v závěru níže odkazované stránky doplnil i několik starých fotografií pro dokreslení, jak šel čas.

Vzhledem k tomu, že vrt ČT je již minulostí, rozhodl jsem se upravit i název stránky.

Nový název doplněné stránky tedy je: Vrt ČT – znovu začátek a znovu konec …


05. 02. 2023

Dnes pár zastavení mimo plán.

Venku trochu omrzlo, proč se nepodívat co je v terénu nového – a vyplatilo se.

Po mnoha letech je vyčištěno vše, co se za dlouhá léta sesunulo před portál C/D.
Asi bude potřeba doplnit aktuální pohledy na stávající stránky o vchodu C/D, ale to až časem.
Víc není co napsat, vše ostatní je v následujících popiscích.


Jezírko v příjezdové cestě je již prakticky inventářem.Občas se sem někdo bahnem vydá i autem, takže vyjeté koleje nejsou zas tak nic neobvyklého.
Co se vytékající vody týká, pak je to klasika.
Nové jsou pouze vyjeté koleje a pár vyvrácených stromů odhozených bokem cesty.


Sesutá zemina z levé části svahu byla odvezena, a s ní i vrstva zeminy až na původní beton.Při pečlivějším pohledu lze poměrně zřetelně spatřit zabetonovanou odvodňovací strouhu – nalevo. A stejně tak zabetonované místo pro kolejové lože – uprostřed.
Tak tohle se (konečně) povedlo.
Troufnu si odhadnout, že po přibližně 58 letech, je okolí vchodu konečně stejné jako po ukončení těžby.


Pohled od vrat na rozbahněnou příjezdovou cestu. Pod nohama (zde poměrně nezřetelné), obrysy odvodnění a kolejového lože.
Pohled od vrat na rozbahněnou příjezdovou cestu. Pod nohama (zde poměrně nezřetelné), obrysy odvodnění a kolejového lože.


A jdeme se podívat, kam se poděla odbagrovaná zemina od vchodu C/D. Upřímně řečeno nabízí se jenom jediné místo…. Ano propad vrtu České televize…


Již po několika desítkách metrů chůze po (naštěstí) umrzlé zemi, je jasné, že tušení bylo správné. Docela mě překvapilo, kolik zeminy bylo od vchodu odvezeno.Co k tomu dodat, vrt ČT už je jenom historii, zachycenou na pár fotografiích…Co k tomu dodat, vrt ČT už je jenom historii, zachycenou na pár fotografiích…
Již po několika desítkách metrů chůze po (naštěstí) umrzlé zemi, je jasné, že tušení bylo správné.
Docela mě překvapilo, kolik zeminy bylo od vchodu odvezeno.


No a poslední dnešní zastávka je u pohledů na vymýcené (většinou) náletové dřeviny pod trasou VN.


Asi bych lhal, kdybych nenapsal, že takhle to vypadá o mnoho lépe než bývalá džungle…Asi bych lhal, kdybych nenapsal, že takhle to vypadá o mnoho lépe než bývalá džungle…
Asi bych lhal, kdybych nenapsal, že takhle to vypadá o mnoho lépe než bývalá džungle…


01. 02. 2023

Při vstupu do roku 2023, jsem zmínil připravované dokončení zcela nové stránky – a práce je konečně hotova…

Když jsem níže odkazovanou stránku a téma začínal, říkal jsem si v duchu, že tahle stránka bude patřit k těm nejkratším, a dost možná k nejnudnějším – protože „já vlastně fakt nevím, co se k tomu dá napsat“.

A najednou se při skládání textů a podkladů, postupně nabalovalo plno dalších – na první pohled nesouvisejících témat, která jsem na začátku vůbec nebral v úvahu. No a nakonec se z toho vyloupl docela velký bumbrlíček.

Ale dost oklik, je čas se vrátit k tématu.

V „novodobě“ zpracované historii továrny Richard se jedná o stavbu, která je občas v textech zmiňována. Avšak protože v blíže neurčené době „zmizela“ – nikdo se ji pořádně nevěnoval. A většinou i těch pár zmínek v poválečné historii, je mnohdy opředeno dohady. Rozhodl jsem se této stavbě věnovat, zpracovat dostupné informace, a současně se pokusím, alespoň trošku poodhrnout závoj nejasností o budově Führungsstabu SS. a všemu co s tímto tématem souvisí.



01. 01. 2023

Přeji vše nejlepší, mnoho zdraví a štěstí, do roku 2023


PF 2023
PF 2023.


Další rok je již minulostí a oproti předpokladům se zdá, že je ještě horší, než ten předešlý.
Obávám se, toho co se ještě může pokazit. Nejsem tu však proto, abych rozebíral rozhodnutí „moudrých“, takže se raději vrátím, k továrně Richard.

Uplynulý rok byl hlavně ve znamení krátké návštěvy nepřístupné levé části dolu Richard I., a tomu co poté následovalo. Bohužel stalo se, že tato část podzemí si i nadále udržela své tajemství a zdá se, že tomu tak již zůstane…

A co by měl přinést tento rok. Těsně před dokončením je stránka o budově Führungsstabu SS, se vším co se k tématu podařilo zjistit. Původně měla již stránka být hotová, ale nestihl jsem vše zpracovat – alespoň to bude obsáhlejší. Pak bych chtěl uvést aktualizovanou stránku na téma pitné vody, čerpací stanice u řeky Labe, a další. Stále je kde brát, jenom to zpracování z těch útržků je stále obtížnější. A snad už by také konečně mohlo dojít na kompletní přepracování témat o KT Litoměřice. To však bude běh na dlouhou trať, takže uvidíme.

Na závěr roku asi již mohu (pravděpodobně definitivně), uzavřít téma vrtu ČT. Propad je již zasypán a tím se tato část historie uzavřela. Stránky k tomuto tématu doplním v dohledné době…


Vrt České televize 30. 12.2022.
Vrt České televize 30. 12.2022.Vrt České televize 30. 12.2022.
Kruh se uzavřel…
Vrt České televize 30. 12.2022…


V každém případě ještě jednou přeji vše nejlepší do nového roku 2023…

Roman Gazsi



(12/23)


Naposledy upraveno 2. 12. 2023


předcházející článek | zpátky nahoru | následující článek


Web Archiv Tyto stránky jsou od 26. 1. 2007 zařazeny
do fondu České národní bibliografie.
Budou trvale uchovávány a archivovány Národní knihovnou České Republiky
a online zpřístupňovány na www.webarchiv.cz.
CC Obsah stránek © 2000–2014 Roman Gazsi, grafické zpracování © 2011 MARF s.r.o.
Technické řešení © 2010–2014 Dalibor Hellebrant.
Obsah stránek je k dispozici s licencí Creative Commons, výjimkou mohou být některé fotografie, u nichž (popř. v zápatí článku) je uvedena jiná informace o autorství než Richard-1.com.