Temná minulost druhé světové války

Zde-aktuality ze dne: 3. 2. 2024

Vyhledávání

Zde-aktuality ze dne

Rok 2021



Změny a úpravy na stránkách věnovaných podzemní továrně Richard

(Aktuality naleznete také na Facebooku)



07. 11. 2021

Po kratší přestávce se ještě jednou vracím k tématu paní Fortusové a jejímu hledání továrny Richard. Na nové stránce si lze přečíst, jak se na celé téma dívají badatelé v její rodné vlasti… Stránku jsem nazval – Marie Alexandrovna Fortusová – nejasnosti pokračují…


11. 09. 2021

Po několikatýdenní přestávce přináším zcela nově přepracovanou, a doplněnou stránku k tématu, na které stále nemám úplně jasný názor. Celé zpracované téma je obestřeno množstvím nejasností a snad i zavádějícími tvrzeními. Ti kdo se o továrnu Richard zajímají, toto téma znají, a ostatní mohou posoudit nakolik je zajímavé téma, které jsem pojmenoval M. A. Fortusová – hledání továrny Richard…


04. 07. 2021

Nově vytvořená stránka, ve své podstatě vlastně ani k tématu továrny Richard nepatří. Vznikla tak nějak spontánně, když jsem získal soubor dokumentů, se zajímavým obsahem. V množství dokumentů se kromě starých fotografií, nacházelo i několik fotografií stránek se strohým seznamem úmrtí v městě Litoměřice, v druhé polovině roku 1945. Po přečtení jsem se rozhodl zpracovat toto téma v několika zastaveních v městě Litoměřice od roku 1937, do konce roku 1945. A proč to je na stránkách k továrně Richard? Protože jsou to Litoměřice, (mé rodné město) a k Litoměřicím patří samozřejmě i továrna Richard.

Stránku jsem pojmenoval Litoměřice ve válečných letech, aneb – pýcha předchází pád…

A pokračování po prázdninách. Přeji příjemné dovolené…


05. 06. 2021

V minulém měsíci jsem vložil stránku s tématem, které se určitým způsobem týkal doby po osvobození továrny Richard. I dnešní článek by se mohl spojovat s květnem, protože i dnešní téma lze s klidným svědomím sloučit s tímto měsíce. Ono vlastně všechny v současnosti rozpracované stránky by bylo možné s květnem vlastně jakkoliv spojovat, ale to by zas bylo moc textů naráz, a co by zbylo na příště?

Ale dosti rozjímání o měsíci květnu, a o tom co se v té době okolo továrny dělo. Jisté je, že podzemí a minimálně část města, měla v prvních dnech měsíce května 1945 hodně namále, a právě tomu se věnuje nově upravená, a značně doplněná stránka, nazvaná – Kdo zachránil Richard před zničením odstřelem, a kdo byl Pavel Spojda ?


09. 05. 2021

Je měsíc květen.

V květnu, před 76 lety, byla Rudou armádou osvobozena jedna z mnoha poboček kmenového tábora Flossenbürg, která se nacházela v Litoměřicích. Asi nemá cenu připomínat, jaké zaměření měl KZ-Außenlager Leitmeritz.

Jisté však je, že v té době se v dobových dokumentech objevuje kromě jiného i jméno, u které ho se dnes chci zastavit. Zcela nově přepracovaná stránka se jmenuje – Kdo byl a kam zmizel Ing. Robert Volk ?


03. 04. 2021

3. duben – svátek má Richard.

Pojďme si tedy v den jmenin stejnojmenné továrny, podívat jak se jí věnovala nechvalné známá STB…

V šedesátých letech minulého století podnikla Československá Státní bezpečnost rozsáhlou pátrací akci při hledání spojitosti mezi koncentračním táborem Litoměřice, továrnou Richard a tehdejším vysoce postaveným, západoněmeckým vládním činitelem. O koho se jednalo a co všechno bylo potřeba zjistit, to se dočtete na nově přidané stránce nazvané – Co hledala STB v Richardu?


09. 03. 2021

Tak dnešním dnem jsou spuštěny další dvě nově upravené, 360° virtuální prohlídky. Vlastně se jedná o jednu lokalitu, rozdělenou na dvě části. Stručně řečeno na staré a „nové“. Ty uvozovky ve slově nové, jsou úmyslně. Zachycená virtuálka je poplatná době svého vzniku, což znamená, že současný stav je již zcela jistě odlišný – vzhledem dalším úpravám uvnitř areálu…

Richard II – úložiště.

Richard II – staré prostory dolu.

Na závěr snad jen zopakování poznámky, že jakmile počasí dovolí, bude vytvořena i aktuální virtuální prohlídka vybraných částí a staveb na povrchu.


20. 02. 2021

Jak jsem nedávno avizoval, přání se stalo skutečností a po krátkém výpadku, způsobeném ukončením – vypnutím, podpory Flash Player.

Po hodinách práce autora (Mgr. Tomáš Kos). Máte znovu možnost prohlédnout si (alespoň VIRTUÁLNĚ) dnes již nepřístupně uzavřené – podzemí Továrny Richard I.

Ovládání je prakticky totožné, jako v předešlé aplikaci, ale pro jistotu doporučuji seznámit se nejprve s ovládáním aplikace.


Další potěšitelná zpráva je, že v dohledné době bude virtuálně zpřístupněna i část podzemí Richard II.

A jakmile počasí dovolí, bude vytvořena i aktuální virtuální prohlídka vybraných částí a staveb na povrchu.


Abych předešel řadě dotazů, je důležité napsat, že – zdrojové fotografie podzemí byly pořízeny před lety, a zachycují tehdejší stav podzemí!


A ještě drobná poznámka.

Na stránkách popisujících podzemí jsou uvedeny odkazy na virtuální prohlídku. Ty jsou zatím stále nefunkční, protože oproti původní aplikaci je dosti složité odkazovat na vybraná místa. Technicky už to je sice teoreticky vyřešené, ale aplikace do textu bude chvilku trvat. Prosím tedy za strpení.


11. 02. 2021

Po několika letech odkladů jsem dokončil stránku, která má ze samotnou továrnou Richard společné vlastně „pouze“ to, že se jedná o nález vrstvy lidského popela, před areálem Richard II.


Abych však alespoň trošku vyvážil toto smutné téma, mohu přidat i jednu potěšující informaci.

Před měsícem jsem oznámil nefunkčnost virtuální prohlídky podzemí továrny Richard – z důvodu vypnutí podpory Flash Player. A tak se stalo, že 12. 1. 2021, (i když uznávám, že po několika upozorněních, ze strany poskytovatele), přestal program pracovat…

Teď však mohu s radostí oznámit, že díky snaze autora staré podoby virtuálních prohlídek  – je po měsíci usilovné práce, autora (Mgr. Tomáš Kos), nová podoba 360° virtuálních prohlídek prostor továrny Richard. – těsně před dokončením. A její spuštění + všechny informace k jejímu provozu přinesu v nejbližší době…


02. 01. 2021

Přeji vše nejlepší, mnoho zdraví a štěstí do roku 2021

Uplynul rok, který se do podvědomí zapsal hlavně nehezkým zaklínadlem nazvaným jako COVID –19 O tohoto názvu se odvíjela a stále odvíjí velká spousta nepříjemností. Všichni očekáváme, co nám přinese, čerstvě narozený rok 2021.

V každém případě přeji všem co nejvíce zdraví, protože to jediné se nedá ničím nahradit.


A co přinese tento rok na stránkách o Továrně Richard?

Upřímně řečeno nevím, protože – Po dlouhém rozmýšlení, jsem se rozhodl, že na určitou dobu pozastavím pravidelnou aktualizaci stránek věnovaných tématu Richard.

Důvodů je několik. V roce 2018 jsem započal rozsáhlou aktualizaci většiny starších stránek. Prošel jsem postupně velkou část stránek, až do stádia, kdy je poměrně velká část aktuální. Tedy vlastně není, protože nikdy nebude nic aktuální, a stále je co doplňovat. Není toho však tolik, abych zaručil významnější změny. Je tedy čas udělat přestávku.

Samozřejmě to rozhodně neznamená, že stránky končí. V práci chci i nadále každopádně pokračovat, jenom to nebude pravidelně k začátku každého měsíce.

K Richardu mám ještě několik témat, které bych chtěl v budoucnu zpracovat, ale podkladů zatím není tolik, abych dané stránky mohl dokončit.


Ještě je tady ještě jedna (pravděpodobná) nepříjemnost.

A tou je, že od ledna by měla skončit podpora Adobe Flash Player. To je nepříjemná informace, protože nevíme, co to udělá s virtuální prohlídkou, která je na těchto stránkách.
A co je ještě horší, vybrané odkazy byly postupně včleněny do většiny stránek, co byla unikátní možnost detailně si prohlédnout velkou část popisovaných staveb a to jak v podzemí, tak na povrchu.

Řešil jsem tento problém s autorem virtuálních prohlídek (Mgr. Tomáš Kos). Zatím se nám však nepodařilo přijít na to jak postupovat. Pevně věříme, že virtuální prohlídky zůstanou i nadále funkční…

A to je zatím asi vše…

Abych však nekončil na prázdno, vkládám ještě do Nového roku – zcela přepracovanou stránku na téma – Propady podzemních prostor.


Ještě jednou vše nejlepší do roku 2021

Roman Gazsi



(11/21)


Naposledy upraveno 7. 11. 2021


předcházející článek | zpátky nahoru | následující článek


Web Archiv Tyto stránky jsou od 26. 1. 2007 zařazeny
do fondu České národní bibliografie.
Budou trvale uchovávány a archivovány Národní knihovnou České Republiky
a online zpřístupňovány na www.webarchiv.cz.
CC Obsah stránek © 2000–2014 Roman Gazsi, grafické zpracování © 2011 MARF s.r.o.
Technické řešení © 2010–2014 Dalibor Hellebrant.
Obsah stránek je k dispozici s licencí Creative Commons, výjimkou mohou být některé fotografie, u nichž (popř. v zápatí článku) je uvedena jiná informace o autorství než Richard-1.com.