Temná minulost druhé světové války

Zde-aktuality ze dne: 3. 2. 2024

Vyhledávání

Zde-aktuality ze dne

Rok 2010

5. 12. 2010

Přidána nově zpracovaná stránka na téma Historie těžby.

1. 11. 2010

Přidána nově zpracovaná stránka věnovaná budově filtrační stanice. Tato stavba měla sloužit jako zařízení pro úpravu užitkové vody.

Po delší přestávce jsem se zašel podívat i ke krematoriu koncentračního tábora Litoměřice. Dříve rozmlácená okna jsou znovu (již po několikáté) opravena a nikde se nepovalují žádné prázdné kartóny od levného alkoholu. V trávníku je i několik světel pro večerní nasvícení areálu. Nic nebylo utržené a rozbité… To mě trošku překvapilo. Až potom jsem si všiml dvou nenápadných „lamp“. Nevím, koho to napadlo, ani jak je to zde dlouho, ale je to vážně dobrý a užitečný nápad.

Jedné z dominant města Litoměřic pomalu začíná zvonit umíráčekJedné z dominant města Litoměřic pomalu začíná zvonit umíráček
Jedné z dominant města Litoměřic pomalu začíná zvonit umíráček.

3. 10. 2010

Byla zcela nově přepracována stránka Nádrže na užitkovou vodu. Tato stavba sloužila jako rezervoár užitkové vody určené pro potřebu podzemní továrny.

Včera jsem se po delší přestávce vydal poohlédnout se, co je v okolí Richardu nového. Už při cestě k vrchu Bídnice jsem si nemohl nevšimnout potoků vody valících se po silnici. Deštivé počasí, které s různě dlouhými přestávkami trvá již vlastně od začátku srpna, se projevilo i v okolí Richardu a zvláště v podzemí. Tolik vody nepamatuji ani při jarních táních. Okolo vrat teče proudem voda a celé údolí u vchodu CD je zcela zatopeno. Přetékající voda se valí po panelové cestě k bývalým vojenským stavbám. Dokonce je prakticky zcela zatopena studna na pitnou vodu. Celé spodní patro je do polovičky zatopeno. Hladina vody ve studni byla dříve přibližně 2–3 m.

Zatopené spodní patro u studny na pitnou vodu
Zatopené spodní patro u studny na pitnou vodu.

Potoky vody valící se po panelové cestě vedoucí od vchodu CD

Potoky vody valící se po panelové cestě vedoucí od vchodu CDPotoky vody valící se po panelové cestě vedoucí od vchodu CD
Potoky vody valící se po panelové cestě vedoucí od vchodu CD.

5. 09. 2010

Doba prázdnin a dovolených skončila. A skončilo i to, že jsem se továrně Richard věnoval pouze minimálně. Spíše jsem se soustředil na vzdálenější lokality, jako jsou například pohraniční pevnosti a nebo dlouho odkládaná návštěva Rabštějna a Janské. Při této příležitosti jsem po několika letech odkladů konečně předělal stránku věnovanou právě podzemní továrně Rabštejn.

Při výběru fotografií a studiu dostupných materiálů jsem zjistil, že se do dnes již romantického údolí u říčky Kamenice ještě budu muset vrátit, a tak zmíněná podoba stránky o podzemní továrně Rabštejn ještě není konečná.

2. 7. 2010

Je doba prázdnin a jako každý rok, tak i letos bude pozastavena aktualizace stránek. Než se však všichni rozjedou užívat si (snad teplého léta), můžete se podívat na další nově přepracovanou stránku. Tentokrát se věnuji tématu Nálezy v podzemí továrny Richard. Vlastně už se jedná o druhou stránku tohoto druhu. Tato se však na rozdíl od první zmiňované týká nalezených „drobností“ a hlavně pozůstatků papírové dokumentace všeho druhu.

1. 6. 2010

Přidána další nově zpracovaná stránka na téma Stavby na povrchu. Jedná se o popis blíže neurčených zbytků staveb, které lze v okolí továrny Richard spatřit. Význam popisovaných staveb lze ve většině případů jenom odhadovat.

V podzemí továrny Richard dochází k nové vlně rabování všeho kovového. Banda sběračů kovů bere vše, nač se dá dostat. V nenávratnu tak během několika dní zmizí zbytky závěsů technologie, plechové potrubí vzduchotechniky a mnoho těžko určitelných kovových dílů. Co je horší, že jsou vyrvány i koleje na začátku chodby D. Počítám, že dojde i na traverzy a nosníky. Tentokrát to někdo vážně přehnal!

Počítám, že do plánované expozice (bude-li vůbec nějaká), se toho asi moc nedochová. V tomto případě bych asi i já pomalu byl pro radikální řešení…

Byla ukončena a uzavřena anketa k plánovanému neoficiálnímu setkání a diskuzi o továrně Richard. Shrnutí ankety je přibližně v této podobě:

  • Většina dotázaných by zatím preferovala setkání u táboráku.
  • Odhadovaný počet lidí je okolo 20 ±.

Nikdo však doposud nenavrhl místo setkání. Máte-li nějaký tip, dejte vědět. Možnost připojení elektřiny pro případné počítače či projektor by asi také nebyla k zahození. Předpokládám, že setkání by se mohlo konat v rozmezí červenec – září. Pište prosím svoje návrhy na e-mail gazsi@seznam.cz

2. 5. 2010

Původně měla být přidána další nově zpracovaná stránka na téma Stavby na povrchu. Stránka však není zcela dokončena a bude uvedena při příští aktualizaci. Změny na stránkách v tomto měsíci se týkají drobných úprav ve struktuře webu. Musím postupně překontrolovat všechny odkazy a formáty textů.

Při minulé aktualizaci stránek jsem naznačil myšlenku společného setkání všech, kteří by měli zájem o neoficiální setkání a diskuzi o továrně Richard. Většina dotázaných by zatím preferovala setkání u táboráku. Máte-li někdo návrh na nějaké zajímavé místo na rozdělání táboráku a případně možnost občerstvení či možnost přespání ve vlastním stanu pro ty, kteří by měli zájem akci protáhnout do druhého dne, pište. Možnost připojení elektřiny pro případné počítače či projektor by asi také nebyla k zahození. Pište prosím svoje návrhy do fóra nebo na e-mail gazsi@seznam.cz Možnost vyjádřit se do fóra k zmiňovaným otázkám trvá i nadále – nic ještě není pevně stanoveno a uzavřeno.

4. 4. 2010

Na stránky byla vložena další zcela nově zpracovaná stránka, z tematické sekce nazvané Stavby na povrchu. Nově uvedená stránka je věnována oplocení areálu továrny Richard a koncentračnímu táboru Litoměřice.

Již nějaký čas si pohrávám s myšlenkou uspořádat neformální setkání se všemi, kdo se zajímají o továrnu Richard. Něco v podobě volné diskuze na toto téma. Občas se sice koná nějaká beseda na toto téma. Zájem je poměrně velký, nicméně dosti často je omezen čas. V tomto případě bych dal přednost opravdu lidem s vážným zájmem. Od celé akce bych očekával jiné pohledy a názory na toto téma. Prostě prodiskutovat vše, co koho napadne. Pro ověření zájmu jsem vytvořil anketu z několika otázek, kde je možné vyjádřit se nebo diskutovat na toto téma.

V anketě se můžete vyjádřit k případnému zájmu o tuto akci a pomoci mi v plánování podrobností.

1. 3. 2010

Na stránky byla vložena další zcela přepracovaná stránka o tématu Stavby na povrchu. Tentokrát se jedná o téma úzkokolejná vlečka a překladiště výrobků továrny Richard.

6. 2. 2010

Na stránky byl přidán (podle mého názoru) unikátní odkaz. Po několika měsících příprav byl dokončen projekt, který v prohlídce podzemí továrny Richard nemá doposud na internetu obdoby.

Přijměte pozvánku na virtuální prohlídku části podzemí bývalého dolu a podzemní továrny Richard I.

31. 01. 2010

Na stránky byla vložena zcela nově přepracovaná stránka, která je věnována větracím šachtám a vrtům bývalého dolu a podzemní továrny Richard.

Z důvodu postupné obměny starších stránek a fotografií se může stát, že některé fotografie na původních stránkách budou dočasně nedostupné. Za tuto nepříjemnou skutečnost se omlouvám. Vše bude postupně opraveno.

1. 1. 2010

Na počátku nového roku 2010 Vám přeji hodně zdraví, štěstí a spokojenosti do roku 2010.

Stránky budou i v tomto roce aktualizovány minimálně jedenkrát za měsíc. V tomto roce bych chtěl pokračovat na postupném přepracování a obměně fotografií na starších stránkách, jako jsou například větrací šachty, stavby na povrchu, výstavba továrny, historie těžby a další, včetně nedokončených témat v sekci "nevysvětlené“. Pevně věřím, že budu moci přinášet i nové (a snad i potěšitelné) informace k chystané expozici o podzemní továrně Richard. A pokud se vše povede, bude možná i další velice zajímavé doplnění stránek o podzemí.

Ještě jednou tedy: VŠE NEJLEPŠÍ DO ROKU 2010!



předcházející článek | zpátky nahoru | následující článek


Web Archiv Tyto stránky jsou od 26. 1. 2007 zařazeny
do fondu České národní bibliografie.
Budou trvale uchovávány a archivovány Národní knihovnou České Republiky
a online zpřístupňovány na www.webarchiv.cz.
CC Obsah stránek © 2000–2014 Roman Gazsi, grafické zpracování © 2011 MARF s.r.o.
Technické řešení © 2010–2014 Dalibor Hellebrant.
Obsah stránek je k dispozici s licencí Creative Commons, výjimkou mohou být některé fotografie, u nichž (popř. v zápatí článku) je uvedena jiná informace o autorství než Richard-1.com.