Temná minulost druhé světové války

Zde-aktuality ze dne: 3. 2. 2024

Vyhledávání

Zde-aktuality ze dne

Rok 2009


Přeji vše nejlepší do roku 2010.

29. 11. 2009

Byla zcela přepracována stránka Pfaffenhof – zámeček, kde byly doplněny nové fotografie a upraveny původní texty.

1. 11. 2009

Bezmála rok postupně vznikala zcela nová sekce stránek na téma Podzemí továrny Richard, kde jsem se snažil přiblížit část podzemí, které je na mapách označováno jako Richard I. Dnešním dnem je tedy tato rozsáhlá změna stránek dokončena.

Na samotný závěr byla přidána stránka, kterou jsem nazval destrukce podzemí, a snažím se zde zpracovat zcela katastrofální stav podzemí. Stránky o podzemí budou v budoucnu ještě částečně upraveny.

4. 10. 2009

V předposlední části zcela nově vytvořených stránek o podzemí továrny Richard se věnuji tématu nálezů.

Co všechno se vlastně zachovalo od konce druhé světové války? Vše si můžete prohlédnout na stránce Nálezy v podzemí.

30. 8. 2009

Prázdniny jsou již prakticky minulostí, a tak se po dvouměsíční přestávce vracím nazpět do původního schématu doplňování stránek. Minimálně každý měsíc se pokusím doplnit něco nového, případně nově upraveného.

Po dobu prázdnin se nepřihodilo nic zvláštního, a tak se tedy znovu vrátíme do podzemí továrny Richard, kde je nachystána další zcela nová stránka, která navazuje na první část popisu páteřní chodby C. Naše virtuální prohlídka podzemí tedy pokračuje stránkou nazvanou Chodba C – druhá část.

28. 6. 2009

Čeká nás doba prázdnin a dovolených. Tak jako každý rok i letos bude po dobu letních prázdnin pozastavena aktualizace. Pouze v případě nějaké zajímavé události by byl text doplněn. Přeji Vám všem příjemné prožití dovolených a v září nashledanou.

Aby nebylo čekání tak dlouhé, můžete si prohlédnout další nově doplněnou stránku v sekci podzemí továrny Richard. Nově přidaná stránka je věnována nevelké, avšak stavebně zajímavé části podzemí nazvané Sloupové sály. Doposud se mi nepodařilo zcela vysvětlit, proč je tato část tak odlišná od dalšího podzemí. Vaše názory nejen na toto téma můžete psát do e-mailu.

31. 5. 2009

V polovině května se v litoměřickém kině konala beseda o záměru zpřístupnit část podzemní továrny Richard včetně vybudování expozice k tomuto tématu. Na začátku (z mého pohledu poměrně krátké) besedy byla premiéra krátkého dokumentárního filmu, který přiblížil, co vlastně továrna Richard znamenala.

Hned po skončení dokumentu následoval další film, který zachytil první bohoslužbu věnovanou umučeným vězňům podzemní továrny Richard a pracovního tábora Litoměřice.

Podle mého názoru druhý dokument v kině nezapůsobil tak emotivně, jako tomu bylo při samotném natáčení v podzemí (vše o natáčení dokumentárního filmu)

Besedy se zúčastnilo několik význačných osobností. Jako prvního uvedu pamětníka pana Jaroslava Cihláře, dále pak zástupce francouzské ambasády, senátor Alexandr Vondra, starosta litoměřického městského úřadu pan Chlupáč, režisér dokumentárního filmu o továrně Richard pan Cysař, ředitel Památníku Terezín pan Munk a další.

Co dodat k besedě. Řekl bych, že nebylo nejšťastnější řešení naplánovat promítání a besedu v kině na necelé dvě hodiny před zahájením promítání běžného komerčního filmu. Zájem o Richard předčil veškeré mé očekávání a návštěva byla opravdu úctyhodná (podařilo se zaplnit prakticky celé kino). Beseda však byla bohužel předčasně ukončena vzhledem k tomu, že začínali přicházet diváci na již zmiňované promítání komerčního filmu, a to i přesto, že diskuze se začínala teprve dostávat do zajímavých témat. Podle ohlasů, které jsem v následujících dnech obdržel, to byla velká škoda. Nicméně dostal jsem slib, že do budoucna by se mohla beseda o Richardu konat například v sále kulturního domu, a to prakticky bez omezení času. Bude-li tomu tak doopravdy, nachystám se pečlivěji.

Vraťme se však ke stránkám o továrně Richard. Po měsíci čekání na další stránku věnovanou podzemí továrny Richard vás zvu na první část prohlídky okolí páteřní chodby „C“. Jak již název napovídá, tentokrát se porozhlídneme v nejzachovalejší části chodby C včetně přilehlých hal a místností.

6. 5. 2009

Ve čtvrtek 14. května bude v litoměřickém kině Máj představen dokumentární film o továrně Richard. Promítání spojené s následnou besedou s tvůrci začne od 18 hodin.
http://litomericky.denik.cz/…0090506.html

2. 5. 2009

Na stránky byla přidána třetí část zcela nové sekce na téma podzemí továrny Richard. Sekce je věnována pravé části podzemí Richard I. A popisuje nejzajímavější zbytky staveb v této části podzemí (umývárny, kantýnu, stav výrobních sálů a zařízení pro ventilaci podzemní továrny).

29. 3. 2009

Byla přidána druhá část zcela nových stránek na téma Podzemí továrny Richard. Tentokrát se téma věnuje poválečné těžbě vápence v části podzemí nazvané podle tehdejšího majitele dolu – Čížkovice.

1. 3. 2009

Na stránky byla přidána první část zcela nových stránek na téma Podzemí továrny Richard. Jako první je zpřístupněna stránka věnovaná chodbě D. Když se vše podaří podle plánu, bude každý měsíc přidána další stránka.

Celkem by se mělo jednat o osm zcela nově zpracovaných samostatných stránek, jejichž (zatím nefunkční názvy a odkazy) si můžete přečíst na již zmiňovaném odkazu.

Jak budou postupně nové stránky doplňovány, dojde k odstranění staré verze stránek o podzemí. Návštěvník si tak stále bude moci prohlédnout všechny zajímavé části podzemí a jejich popis.

24. 2. 2009

Doplněno větší množství nových fotografií na níže zmiňovanou stránku o natáčení dokumentárního filmu.

22. 2. 2009

Mimo plán aktualizací byla přidána zcela nová stránka.

Tentokrát však mám za to, že potěším všechny příznivce těchto stránek a hlavně továrny Richard. Dne 17. 2. 2009 se v podzemí továrny Richard I konalo několikahodinové natáčení dokumentárního filmu. Na všechny potřebné informace a první část fotografií si můžete prohlédnout na stránce o natáčení dokumentárního fil­mu.

Byl tak dostatek času pořídit další tolik potřebné fotografie pro dokončení zcela nových stránek o podzemí. Pokud se tedy nic nepokazí, bude již 1. 3. 2009 uvedena první tak dlouho slibovaná a očekávaná stránka.

. 2. 2009

Byla přidána zcela nová stránka do sekce „stavby na povrchu“ pojmenovaná Kesselhaus – kotelna – kompresorová stanice.

S nevýslovnou bolestí v srdci jsem doplnil i stránku věnovanou památce paní psové Sylvě.

1. 1. 2009

Přeji Vám všem vše nejlepší v novém roce, v roce 2009.

Nejprve se pokusím shrnout zajímavé událostí minulého roku. Vlastně nejdůležitější událostí byla snaha o zahájení jednání ohledně zpřístupnění části podzemí nebo alespoň vytvoření důstojného památníku. Proběhlo několik jednání na toto téma, ale postupně vše utichlo. Pravděpodobně se jedná o tak finančně a technicky náročné sousto, že vše bylo přesunuto na později (pevně věřím, že tomu tak bude). Necháme se překvapit tím, co přinese letošní rok.

V závěru roku 2008 mě opustila má věrná průvodkyně nejenom podzemím. Do psího nebíčka odběhla „paní psová“ Sylva. Věrně a oddaně mě provázela 12 let. Díky, Sylvo! Stránka, která je věnována památce paní psové Sylvě.

No a co nás čeká v letošním roce?

I nadále se budu snažit o aktualizace stránek. Aktualizace jsem již v loňském roce prováděl zhruba v měsíčních cyklech a u tohoto schématu bych chtěl pokračovat i nadále.

Jak jsem již několikrát psal, mám nachystány zcela nové stránky o podzemí, zatím však ještě není ta správná doba na jejich uvedení. Totéž se týká i dalších postupných doplňování dalších nejasností k tématu továren Richard. Prozatím tedy bude doplňováno to, co doplnit lze. I v letošním roce budou postupně obměňovány některé fotografie za kvalitnější a nebo alespoň aktuálnější. Zatím je co doplňovat, a tak mám za to, že nikdo nebude o nic ochuzen. Možná toho není mnoho, ale nové informace se hledají jen velice těžko a můžeme být vděčni i za to málo, co se daří zjistit.

I nadále platí má prosba, máte-li někdo staré fotografie z povrchu továren Richard, budu za jejich zaslání vděčen. Mám zájem o vše. V současnosti mám rozpracovanou stránku o stavbě kotelny a pro její dokončení potřebuji další fotografie této stavby. Prosím Vás všechny, třebas i bývalé zájemce o továrnu Richard, o Vaše poznatky a fotografie – podělte se, je to podle mého názoru pro dobrou věc.

Děkuji a ještě jednou Vám všem přeji vše nejlepší do roku 2009.



předcházející článek | zpátky nahoru | následující článek


Web Archiv Tyto stránky jsou od 26. 1. 2007 zařazeny
do fondu České národní bibliografie.
Budou trvale uchovávány a archivovány Národní knihovnou České Republiky
a online zpřístupňovány na www.webarchiv.cz.
CC Obsah stránek © 2000–2014 Roman Gazsi, grafické zpracování © 2011 MARF s.r.o.
Technické řešení © 2010–2014 Dalibor Hellebrant.
Obsah stránek je k dispozici s licencí Creative Commons, výjimkou mohou být některé fotografie, u nichž (popř. v zápatí článku) je uvedena jiná informace o autorství než Richard-1.com.