Temná minulost druhé světové války

Zde-aktuality ze dne: 3. 2. 2024

Vyhledávání

Zde-aktuality ze dne

Rok 2024



Změny a úpravy na stránkách věnovaných podzemní továrně Richard

(Aktuality naleznete také na Facebooku)



03. 02. 2024

A po měsíci je čas na další doplnění stránek.

Při posledních aktualizacích a doplňování webu o továrně Richard jsem se věnoval pouze části podzemí – označené jako Richard III.

Dnešní aktualizací toto téma dokončím a nenajede-li se nic nového, zas to tak pár let zůstane.

Na původní stránce jsem mimo jiné uváděl, že o výrobě v podzemí Richard III. je minimum informací a k tématu tak vlastně není co napsat.

Avšak mám za to, že dnešní nově upravená stránka toto téma doplní a napomůže vybarvit bílé místo v tématu – Výroba v továrně Richard III.


04. 01. 2024


Na začátku roku jsem v úvodu slíbil uvedení ještě jednoho nápadu. Dnes nazrál ten čas.
Je známo, že v „moderní době“ lidé nechtějí moc číst a mají rádi obrázky – hodně obrázků, co tedy s tím?

Dlouho jsem dumal, jak ještě více přiblížit továrnu Richard lidem. Na webových stránkách je prakticky všechno, co bylo a je možné zveřejnit – i když samozřejmě, plno věcí stále čeká v adresáři „dokončit“.
Prakticky každý měsíc vkládám na web nějakou aktualizaci, ať již v podobě zcela nové stránky, nebo „jenom“ znatelně přepracované a doplněné.

Jenomže… Pro někoho je čekání dlouhé, jiného zase (jak jsem již psal), nebaví číst spousty textů. Takže jsem došel k závěru, že čekání na novou stránku zpestřím postupným vkládáním fotografií s tématem Richard na Facebookové stránky.

Vzhledem k tomu, že ve své sbírce mám stovky fotografií, mohl by tento počin chvilku vydržet :-)

Samozřejmě velké množství fotografií je již na webu (mimochodem k dnešnímu dni je na stránkách o továrně Richard 5497 fotografií) Je to dost, ale zdaleka to není vše, co se dá ještě ukázat…

A tak počínaje dneškem, budu (skoro) pravidelně, vkládat (skoro) každý týden, několik fotografií. K fotografiím bych chtěl přidávat ještě krátký vysvětlující popis, někdy i odkaz na další podrobnosti na webu.

Mám v úmyslu vkládat fotografie z podzemí i z povrchu. Fotografie jsou různého stáří (data pořízení), takže se občas stane, že některá místa budou postupně vícekrát = z různých let.

A pokud ještě FB stránku k továrně Richard neznáte – zde je odkaz.


01. 01. 2024


Přeji vše nejlepší do roku 2024


PF 2024.
PF 2024.


Pevně věřím, že všechna „překvapení“, která nám nachystal loňský rok, už budou jenom temnou minulostí a tam někde (snad) na dohled, se konečně začnou rýsovat jen potěšující správy…



Raději se hned pustím do něčeho, co mohu alespoň trochu ovlivnit, a začnu hned tím novým.

V prosinci loňského roku, jsem se věnoval části nazvané Richard III., kde mimo jiné také byla vložena „nová“ fotografie, zachycující právě zmiňované okolí vchodu Richard III. Slíbil jsem rozbor fotografie a ten již na vás čeká – na této stránce.

Současně s tím, jsem usoudil, že podrobnější rozbor si vlastně zaslouží více fotografií, Z tohoto důvodu vznikla zcela nová sekce stránek, kterou jsem (asi trochu kostrbatě) nazval – Rozbory starých a unikátních fotografií.

Primárním účelem bude doplňovat do sekce rozbory vybraných, (alespoň pro mne) zajímavých fotografií. Ostatně jeden dříve uvedený rozbor velice zajímavé fotografie, tam najdete již z roku 2019…



A co se chystá v roce 2024?

To je otázka. Rozpracovaných stránek je ještě hodně. Některé budou zcela nové, jiné budou (konečně) doplněné o nejnovější zjištění. Na práci je toho opravdu stále ještě dost.
Největším současným problémem jsou překlady dobových dokumentů a výběr kam ty informace dosadit.

Pokaždé mě fascinuje, jak původně, odstrkovaná stránka typu: „*já fakt netuším co tam napsat, aby to dalo text alespoň na základní popis.*“ A pak při skládání textů a podkladů najednou z hrubé kostry vykukují další informace, které jsem předtím přehlížel. Je pravda, že se původní struktura musí mnohokrát překopat, ale mám za to, že většina výsledků stojí za to. A jak už sem psal, dokumentů na přeložení jsou ještě opravdu mraky. Neměl by tedy být důvod propadat panice – že už není co napsat.

A na závěr dnešního úvodního psaní jsem ještě přepracoval a doplnil stránku, na téma poděkování. Počítám, že alespoň upřímné poděkování dotyčné potěší…


V záloze mám ještě jeden nápad – minimálně pro tento rok, ale o tom se blíže zmíním již zanedlouho :-)


Ještě jednou vše nejlepší do Nového roku!

Roman Gazsi



(02/24)


Naposledy upraveno 3. 2. 2024


předcházející článek | zpátky nahoru | následující článek


Web Archiv Tyto stránky jsou od 26. 1. 2007 zařazeny
do fondu České národní bibliografie.
Budou trvale uchovávány a archivovány Národní knihovnou České Republiky
a online zpřístupňovány na www.webarchiv.cz.
CC Obsah stránek © 2000–2014 Roman Gazsi, grafické zpracování © 2011 MARF s.r.o.
Technické řešení © 2010–2014 Dalibor Hellebrant.
Obsah stránek je k dispozici s licencí Creative Commons, výjimkou mohou být některé fotografie, u nichž (popř. v zápatí článku) je uvedena jiná informace o autorství než Richard-1.com.